30 mars 2019

På väg hem - många tankar

En månad går både fort och långsamt men nu är det dags att åka hem. Många tankar och intryck snurrar i huvudet. Vi saknar redan barnen och många andra härliga människor vi träffat. Vi har lärt oss mycket om hur man löser vardagen med små medel och inte hetsar upp sig, en sak i taget. Och vi har fått en hel månad tillsammans, mor och vuxen dotter, med mycket prat och gemensamma upplevelser. 

Men vi kommer inte att sakna hettan, de varma och instängda nätterna i myggnätet eller tuppars galande och böneutrop klockan fyra-fem varje morgon. Mango, avokado och bananer har piggat upp den ensidiga maten men nu längtar vi efter svensk mat. 

Vi har varit frustrerade ibland, mest för den trista pedagogiken och konservativa barnuppfostran. Men också när vi ser vilket eländigt liv många lever, kvinnornas utsatthet, de många HIV-smittade etc. Hur påverkar vi bäst och samtidigt med respekt, det är känsligt förstås. Tanzania är fortfarande ett av världens mest biståndsberoende länder och Sverige sedan många år en viktig partner. 

Vi kommer säkert tillbaka. Det vore fantastiskt att få träffa barnen igen, och förstås Victoria, Joséphine, Violet och Tina m fl. Tanzania är ett fantastiskt land men med stora utmaningar för sina 57 miljoner invånare varav nästan hälften är under 15 år.